Wovenhand
Dom omladine Beograda
25. Novembar 2009.
Organizatori - Pop depresija i
Dom omladine Beograda

26. novembar 2009.

 
 
 
  David Eugene Edwards, vođa nikad prežaljenih 16 Horsepower, osnovao je 2001. godine grupu Wovenhand da bi ostvario svoje ideje koje nisu bile realizovane u ranijoj grupi. Sticajem okolnosti Wovenhand  je prerastao u projekat koji je postao njegova glavna preokupacija.

Nakon višegodišnjih pokušaja organizatori koncerta su napokon uspeli da dovedu D. E. Edwardsa i njegovu grupu u Dom Omladine. Ni pretnja svinjskog gripa (H1N1) nije omela prave zaljubljenike da prisustvuju ovom događaju.
Sa zakašnjenjem od 25 minuta na scenu su izašli basista  Pascal Humbert i bubnjar grupe Ordy Garrison a uz zvuke atmosferske muzike, pojavio se i D. E. Edwards u crnoj košulji kratkih rukava, platnenim pantalonama i indijanskim čizmama sa crvenom maramom oko glave.



Grupa je gromovito počela sa "White Bird“ sa Blush Music soundtracka i i nije smanjivala napetost, prolazeći kroz sve albume grupe. Sledile su “Kicking Bird“, “The Beautiful Axe“ i “Kingdom Of Ice” sa novog, prošlogodišnjeg  albuma Ten Stones (2008), “Deerskin Doll“, “Whistling Girl“ i “Winter Shaker“ sa albuma Mosaic (2006), zatim “Tin Finger“ i “Speaking Hands“ sa Consider The Birds (2004), kao i "Your Russia“ sa prvog albuma grupe (2003).
 Naravno veliko iznenađenje je bilo Edwardsovo nadahnuto izvođenje čuvene pesme “Heart and Soul“ grupe Joy Division, sačuvano za prvi bis.
Plavokosi Edwards je vrlo zanimljiva pojava - njegovo sviranje (Gretsch) gitare i virtuoznost na mandolini se nikad nisu dovodili u pitanje, ali i kao frontman on je imao izuzetno upečatljiv nastup. Čitav koncert sedeo je na stolici, pevajući, tresući glavom, govoreći nerazumljivo izmedju pesama, dodajući poneki element indijanskog šamanizma.



Povremeno je muzika i vukla na to - uticaji Jeffrey Lee Piercea, frontmena The Gun Club osećali su se u pevanju, a u određenim momentima stvorena atmosfera se približavala onoj koju su The Doors stvarali izvodeći “Celebration of the Lizard“. Edwardsove oči imale su pomalo zastrašujući efekat a još i činjenica da je tokom koncerta često podizao očne jabučice pokazujući beonjače izazivala je neku čudnu mešavinu fascinacije i uznemirenosti.
Posle zvaničnog dela koncerta, grupa je otišla s bine, ali se uz zvuke etničkog pevanja vratila i izvela nadahnutu verziju "Heart and Soul“.
Edwards je tada skinuo košulju i onako obnažen do pojasa izgledao je malo ljudskije kada je grupa u 22:50 završila prvi bis.
Na gromoglasni zahtev prisutnih Edwards se vratio i uz mandolinu izveo dve kompozicije iz repertoara 16 Horsepower a onda otišao ostavljajući oduševljenu publiku.
Izuzetno zanimljiv, intrigantan i pomalo zbunjući ali i izuzetno nadahnut nastup nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti

Johnny Winter
Dom omladine Beograda
24.11.09.




Diana Krall
Univerzalna sala, Skoplje
20.11.09.



Kanda Kodža i Nebojša
Livingroom, SKC
14.11.09.




Tom Jones
Beogradska Arena
13.11.09.




Jinx
Dom omladine Beograda
12.11.09.




Simple Minds
Beogradska Arena
11.11.09.




Underworld
Beogradska Arena
10.11.09.




E-Play
Dom omladine Beograda
06.11.09.